EDITH BACKLUND
Pop, Rock, Folk

Edith Backlund började skriva musik som utbytesstudent i USA. Hon är uppväxt i bl. a. Umeå och Uddevalla och hennes texter handlar mycket om kvinnor med förförelse i blicken och om hennes rädsla för att dö. Att skriva låtar har för Edith blivit ett sätt att handskas med kulturkrockar, känslor av ensamhet och att inte riktigt passa in.

Under 90-talet var Wannbies förebilden och genom gemensamma vänner kom hon i kontakt med Wannabies Producent Per Wiksten som hon idag arbetar tillsammans med. Musiken de skapar är lika mycket mystisk och drömsk som dynamisk och omedelbar.

 

Hon släppte sin första EP "Waste another day" 2005 och fullängdaren "Merely Daydreams" 2006. Under det året turnerade även Edith runt om i Sverige och spelade bland annat live i Bingolotto och Nyhetsmorgon i TV 4.

Detta resluterade i att hennes musik spelades på radion och fick därtill bra recensioner. Av en händelse upptäckte Neil Young hennes låt "Rosie" och la upp den på sin hemsida där den blev framröstad som en av de tio bästa antikrigslåtarna.

2008 släpptes albumet "Death by Honor" och fick ett stort genomslag. Låtarna "True Believer" och "Worry Sick" har spelats flitigt på flertalet radiokanaler.

   

RECENSIONER
"Jag gillar mycket med Edith Backlund. Jag gillar att hon tar flera steg framåt sedan debuten, imponeras av att hon inte nöjer sig med att vara en i raden av trista singer-songwriters utan ger sig på allt från indierockgitarrer till synthpopslingor.
Jag blir berörd av rösten, speciellt då hon släpper loss totalt i vårens adrenalin-anthem ”Amen”. Och även om orden bitvis blir lite för uppenbara gillar jag hennes texter om allt från generationstristess till ätstörningar.”
Anders Dahlbom , Expressen .

”Sångerskan,musikern och kompositören Edith Backlund är en av de häftigare nyupptäckterna jag gjort på mycket länge i svensk musik. Hennes fullängdsdebut “Merely Daydreams” går varm i cd-spelaren och det är det inte många skivor som gör. Edith Backlunds röst föll jag för omedelbart, den är välskolad och finslipad samtidigt som hon förmår vara både egen och personlig. Jag associerar till såväl Nina Persson i The Cardigans som till Emmylou Harris.

Låtarna, arrangemangen och texterna håller samma höga klass som rösten, det är vackert, personligt och välgjort, en skön balans mellan lättlyssnat och något djupare, ett landskap att återkomma till och utforska bit för bit.”
Marie Olsson , dagensskiva.com .

Länkar:
True Believer
Worry Sick
Edith Backlund


FÖR BOKNING OCH YTTERLIGARE INFO
KONTAKTA OSS
TOWER ENTERTAINMENT